dinsdag 19 april 2011

Sport verbroedert toch, ja toch...


Dat er hooligans waren in het voetballen weten we al heel lange tijd, dat is gewoon normaal en als van zelf sprekend. Maar dat het er bij het basketballen inmiddels niet meer voor onderdoet is voor mij nieuw. Helaas, maar het is niet anders gezien de stroom van berichten vanuit het basketballen in Griekenland en omliggende landen.
De drie punters vlogen je er om de oren, op Cyprus, een potje van de lokalen tegen het Turkse team. Nu weten we dat de gemoederen in het dagelijks leven op Cyprus er eentje is van ‘op het scherpst van de snede’ en er dus weinig voor nodig is om een vlammetje in de pan, in dit geval in het stadion, te laten slaan.

Vanavond naar de ball game en we nemen mee, stenen, stokken en laten de normaal daar aan wapperende vlaggen thuis en messen, de standaard uitrusting voor een rustige avond. De Cyprioten winnen in een wedstrijd waarin tijdens de wedstrijd er geen incidenten waren waarvoor je compleet uit je dak zou  moeten gaan.  Ongeveer 1000, zich fans noemend, hersenloze hooligans, achtervolgen de spelers tot zelfs in de kleedkamer en daarbij raakt een Turkse trainer gewond, hij breekt een vinger. De achtervolgende politie wordt vervolgens bekogeld met stenen en moet traangas gebruiken om de zaak tot de orde te roepen.
Het hele incident, met de gevoeligheden op het eiland, brengt ook de onderlinge verhoudingen tussen de Grieks Cyprioten en de Turks Cyprioten ernstig in gevaar en zal in de toekomst de onderhandelingen zeker beïnvloeden.
Bij het eerste incident vindt het zelfs op politiek niveau een weerslag, maar als ‘verzachtende omstandigheid’ kan worden aangevoerd dat het spelletje met politiek gevoelige basketlocaties werd verspeeld.
Maar dan het volgende, locatie Thessaloniki, na de pot PAOK en Olympiakos Iraklis, beide teams  lokale matadoren, rellen, oké, dat is dus niets nieuws meer inmiddels. 22 arrestaties is een gemiddeld aantal die zich de komende dagen, weken, maanden en straks, na herhaling, jaren kinnen vermaken met ene potje ballen op de binnenplaats, als luchting, van een keurig omheind speelveld waar ontsnappen aan een dunk onmogelijk is.
Na de rellen in de stad is een 18-jarige supporter van PAOK meegesleept naar het supportershome van Iraklis en daar mishandelt en opgesloten in een toilet. De andere dag is hij daar bevrijdt door de politie bij een inval in het supportershome. Hierbij zijn, we gaan vanavond basketballen kijken, ondermeer knuppels, geïmproviseerde wapenstokken en, ja echt waar, brandbommen gevonden.


Je gaat toch graag met je zoon naar de wedstrijd van heden avond, spanning, goed spel, sensationele acties, daar waar voor je gaat en dan ‘extra time’, klootzakkentijd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten