donderdag 14 april 2011

2022, Quatar laat de bal rollen...


Jammer voor Nederland en België, net niet gehaald; wel hebben we Engeland met Beckham in de gelederen, verslagen, maar Rusland bood iets meer aan de Fifa, en natuurlijk een klein driftig generaaltje aan het hoofd van de achterban, toekomst in 2018 voor de jeugd, dat hadden wij niet, de beste fans van de wereld en de ‘groenste kampioenschappen’, dat waren onze speerpunten. Met Cruyff, Gullit, Hiddink, Pfaff en nog een stel coryfeeën in de gelederen moesten we het fietsend afleggen tegen de hogesnelhieds’roebel’trein van ondermeer Abramovich, Asjarvin en de grote Poetin, jammer over 16 of 20 jaar, 2026 of 2030, nogmaals een poging doen, het had zo leuk kunnen zijn.

Dan in 2022, waar hebben we het over, bestaat de wereld dan nog wel of leven we allemaal in staat van oorlog? Is de Euro inmiddels ontploft en tellen we weer in guldens, Lires en Drachmen en zeulen we koffers met ons mee om een brood te kopen, honderdduizend Zloty’s voor een halfje wit met sesam zaadjes, vijftigduizend Franc voor en liter melk of een stukje Brie van de (Gras)Mat.
Dan moet er worden gevoetbald, in Quatar, een land in ontwikkeling, toen bij de loting, op het gebied van voetballen, ballen in een onmetelijk grote zandbak. Er was een heuse ambassadeur, een de Boertje, één van de twee gebroeders, die het bid mede heeft getrokken en gewonnen, voor ondermeer Amerika en Australië.
Wellicht krijgen we in die hoek van de wereld tijdens, halverwege de eerste en tweede helft, een extra pauze, om met z’n allen, kleedjes uit de dug-out en knielen, richting Mekka. Want als de huidige tendens zich een beetje voortzet, dan zullen de meesten van ons inmiddels wel moslim zijn, of zijn geworden.


In 2026 of 2030, weinig kans, want dan is het al weer te vaak in dit deel van de wereld geweest en moet het nodig naar een ander continent, een onontwikkeld voetbalgebied.
Wellicht wordt het voetbal dan nog uitsluitend virtueel gespeeld, thuis op de mega wand voor beelden. Geen gezeur meer over buitenspel of wel of geen goallllllllll, even terugdraaien en de beelden bekijken hoeft niet, direct uitsluitsel en geen discussie nodig.

Meneer Blatter is, met vele van zijn Fifa-vriendjes, dan al heel lang gaan hemelen. Een ‘land’ waar het voetbal nooit echt is ontplooid, dus een schone taak voor hem. Legendarisch trainers, scheidrechters, bondsbobo’s en spelers genoeg om een ongekend toernooi te organiseren. Het is alleen jammer voor hem, hij kan dan niet voor de almachtige spelen, de alleenheerser, want er is ééntje groter.
Zijn as zal zijn uitgestrooid over alle grote stadions van de wereld en heeft hij in Zürich, ter nagedachtenis, een voetbaltempel met zijn naam gekregen, gefinancierd met belastingvrij verkregen gelden der wereldkampioenschap organiserende landen.

Nederland, België en wie nog meer wil, doe je best, er is tijd genoeg en nieuwe keuzeheren zullen dan bepalen, succes, maar bezint eer gij begint...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten